Старата българска столица е естествено средище на културния туризъм у нас - във Велико Търново могат да бъдат посетени повече от 140 културно - исторически обекта с национално значение:


  • Българският дух се усеща в уникалния ансамбъл от укрепени каменни къщи и богато изписани църкви в с. Арбанаси.
  • Пазители на българщината през вековете са и многото манастири в околностите на В. Търново. В Преображенския манастир, основан от цар Иван Александър, могат да се видят монументални стенописи на известни средновековни художници, ценни книги и икони. Изящно изработената кула - камбанария е дело на Кольо Фичето. Наблизо са и патриаршеският манастир "Св. Троица", основан от патриарх Евтимий, Капиновският манастир.
  • Църквата "Св. Димитър" се намира под североизточния склон на Трапезица на десния бряг на р. Янтра. Тя е на-старата средновековна търновска църква. Свързана е с обявяването на въстанието на българите през 1185 г. под ръководството на болярите Петър и Асен за отхвърляне на византийското владичество.
  • Средновековната крепост Царевец и впечатляващият аудио - визуален спектакъл "Звук и светлина" - единствен по рода си на Балканите - пресъздава величието на Второто българско царство.
  • Самоводската чаршия е старият пазар на старопрестолния град. В началото на XIX в., с разрастването на града се оформя чаршия с много търговски и занаятчийски дюкяни, фурни и кафенета.Съществуващите днес занаятчийски работилници пресъздават някогашната възрожденска атмосфера.
  • В живописния комплекс "Етъра" в подножието на Стара планина, се съхраняват стари български занаяти в оригиналния им вид. Многобройните тепавици, златарски, грънчарски, дърводелски, сладкарски и други работилници са функциониращи и редом със старите къщи са част от неповторимия колорит и автентичната атмосфера на комплекса.
  • Наблизо е и прочутият Дряновски манастир от XII в., който по време на Априлското въстание се превръща в отбранителна крепост за въстаниците, предвождани от поп Харитон. Опожарен в битката, манастирът днес е възстановен и съхранява спомена за героичните събития около Освобождението на България.
  • По долината на р. Андъка, близо до Дряновския манастир, се намира пещерата "Бачо Киро". Тя е забележителна с природните си образования, а също и с откритите следи от пещерен живот от времето на палеолита.
Обедно меню в механа Хъшове
 
 

 
 
 
 
 
безжичен интернет достъп в механата
 
"Акцент-Д" - интернет проектиране